
Què és l'Esclerosis Lateral Amiotòfica (ELA)?

Quins són els símptomes de l'ELA?
En més de la meitat dels casos, no existeixen símptomes fins que no s'han perdut les neurones del moviment necessàries per a provocar una deterioració física evident. Entre els símptomes més característics es troben els següents:
- Fasciculacions: espasmes dels músculs produïts de forma involuntària
- Enrampades musculars
- Rigidesa muscular (espasticitat) i articular progressiva, enrampades i dolors de predomini muscular que es manifesten especialment en el període de descans nocturn
- Feblesa i atròfia muscular
- Dificultats per a la parla, la deglució i la respiració
- Dificultat per a mastegar o empassar
Com diagnosticar l'esclerosi lateral amiotròfica?
En tractar-se d'una malaltia neurodegenerativa, és important destacar la importància de realitzar un enfocament multidisciplinari, posant els objectius en comú amb la resta de l'equip sanitari, format per l'àrea de Medicina, Infermeria, Fisioteràpia, Teràpia ocupacional, Logopèdia i Psicologia . A més del tractament famacològic adient, depenent dels símptomes que presenti el pacient a causa de l'avanç s'enfocarà el tractament físic, tenint com a objectius principals:
- Normalitzar el to mucular, postural i la sensibilitat
- Prevenir contractures i deformitats
- Facilitar transferències, moviments funcionals de de tronc i extremitats
- Disminuir les disfuncions orofacials
- Facilitar activitats bimanuales, amb l'ajuda de la teràpia ocupacional.
- Afavorir una correcta higiene bronquial
La Fisioteràpia en l'ELA
És molt important la figura d'un fisioterapeuta especialitzat en neurologia per a tractar i seguir el pacient durant el curs de la seva malaltia.
La teràpia física poden augmentar la independència de la persona i la seva seguretat durant el curs de l'ELA i millorar la qualitat de vida. L'exercici aeròbic suau i de baix impacte, com caminar, nedar i muntar bicicleta estacionària, pot enfortir els músculs, millorar la salut cardiovascular i ajudar les persones a combatre la fatiga a part de millorar l'aspecte psicològic de la persona .
- Estiraments: amb l'objectiu de normalitzar el to, treballar l'espasticitat i flexibilitzar segments corporals
- Cinesiteràpia: Mobilització forçada ,activa, actiu-assistida o passiva en funció de l'estat del pacient, buscant millorar la mobilitat, prevenir les deformitats i rigideses.
- Exercici aeròbic de baix impacte: buscant una millora en la tolerància a la fatiga, però sempre tenint-la en compte ja que és molt important no provocar l'esgotament del pacient
- Recomanacions d'ajudes tècniques i ortopèdiques
- Fisioteràpia respiratòria: pautes d'educació en Fisioteràpia respiratòria perquè el pacient tingui les eines necessàries per a una bona higiene bronquial, ja que el pacient tindrà problemes per a expectorar , així com tècniques de relaxació per a ajudar a controlar el seu ritme respiratori.
- Equilibri i coordinació
- Fisioteràpia deglutoria: per a afavorir el màxim temps possible l'empassar els seus aliments.
Si tinguéssiu dubtes o voleu que els nostres fisioterapeutes especialitzats en Neurologia acudeixin a realitzar un tractament de Fisioteràpia personalitzat i de qualitat a domicili, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres, us ajudarem en tot el possible